Новоинсталираните DC бързи зарядни станции Terra 124 DC от АББ ще подсилят различни региони от зарядната инфраструктура за електромобили в България, повеждайки страната към електрическо бъдеще.

Отскоро АББ си партнира с Fines Charging, местен оператор на зарядна мрежа, доставяйки 10 DC зарядни устройства от най-новото поколение Terra 124. Четири от тях вече са инсталирани, а останалите се очаква да бъдат достъпни за обществено ползване до края на първото полугодие на тази година. Новите зарядни устройства, намиращи се в Смолян, София и близо до Нова Загора, ще служат като точки за високомощно зареждане на преминаващите през района електромобили.

Зарядните станции ще могат да зареждат електромобили с напрежение на батерията до 920V и с мощност до 120 kW. Новият модел Terra 124 позволява на две превозни средства да се зареждат едновременно с мощност до 60 kW всяко, което значително ще подобри скоростта на зареждане, за максимално удобство за шофьорите и приходи за оператора. Terra 124 може лесно да бъде надградена до Terra 184 с максимална мощност от 180 kW и възможност за зареждане на два електромобила едновременно с до 90 kW всеки.

Новото семейство зарядни станции Terra са подготвени да посрещнат нуждите на бъдещето, способни да зареждат следващото поколение електромобили, включително камиони и микробуси, с напрежение до 920Vdc. При интегриране в платформата ABB Connected Services и съгласно споразумение за обслужване, АББ може да осигури 24/7/365 мрежово наблюдение, отдалечени актуализации, отстраняване на неизправности и сервиз на място в рамките на предварително зададени времена за отговор. Зарядните станции са свързани към back-end системата на Fines Charging с Open Charge Point Protocol (OCCP) и могат да се използват чрез мобилното приложение на оператора.

„Радваме се да подкрепим Fines Charging с първите високомощни зарядни станции Terra 124 и да допринесем за разширяването на мрежата за зареждане на електромобили в България. Това е важна стъпка към бъдещето на устойчивия транспорт в страната, в съответствие с европейската цел за намаляване на емисиите на парникови газове до поне 55% и поне 30 милиона електрически превозни средства по пътищата до 2030 година,“ каза Радослава Радева, Мениджър продажби, АББ България.

„Това беше чудесна възможност да си сътрудничим с АББ в този проект. Продуктите и решенията на АББ ни помогнаха да предложим на нашите клиенти най-доброто преживяване при зареждане. Продължавайки напред, ние се надяваме, че нашето ползотворно партньорство ще допринесе за цялостното подобряване на мрежата за зареждане в страната и ще ни помогне да донесем стойност на нарастващия ни брой клиенти“, каза Калин Стойчев, главен изпълнителен директор на Fines Charging.

АББ навлезе на пазара за електрическа мобилност през 2010 г. и до днес е продала над 400 000 зарядни станции за електромобили на над 85 пазара, над 20 000 DC бързи зарядни станции и 380 000 АС зарядни станции, включително тези, продавани чрез Chargedot. АББ получи наградата „Глобален лидер в електрическата мобилност 2019“ за активната си роля в напредването на международното приемане на транспортни решения с нулеви емисии. АББ предлага продукти и услуги, които осигуряват решаващ принос в подкрепа на своите клиенти за намаляване на техните годишни емисии на CO2 с поне 100 мегатона, еквивалентни на годишните емисии от 30 милиона автомобили.

В България АББ има инсталирани над 75 DC бързи зарядни станции. Компанията си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, реализирайки проекти в подкрепа на разширяването на инфраструктурата за зареждане в страната. АББ оперира в България чрез две производствени бази за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Раковски и две в Петрич, както и с производствена база за измервателна техника в Пловдив. Във Варна компанията разполага с модерна сервизна база за турбокомпресори, обслужваща клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията има над 2400 служители в страната.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави.

Бизнес направлението на АББ “Електроснабдяване и електрообзавеждане” е световен лидер в електрическите продукти и решения, опериращ в повече от 100 страни, с над 200 производствени обекта. Нашите над 50 00 служители са посветени на осигуряването на безопасна, интелигентна и устойчива електрификация. С дигитални решения, свързани с ABB AbilityTM в основата си, нашето портфолио защитава, свързва и оптимизира потока на електрическа енергия за по-интелигентно разпределение на електроенергия за комунални услуги, промишленост, сгради, инфраструктура и мобилност. За повече информация посетете https://go.abb/electrification

 

Източник: www.abb.com