Продуктово решение от ABB Ability™ в помощ на нарастващия проблем с пластмасата в океаните по света

Огромно натрупване от пластмаса в момента се носи в средата на Тихия океан, между Хаваите и Калифорния. Площта на най-голямата офшорна зона на натрупване на пластмаса – Голямото тихоокеанско сметище, вече заема два пъти размера на щата Тексас и три пъти размера на Франция.

Този факт създава неотложно екологично предизвикателство, за разрешаването на което вече се използва и технология на АББ.

https://www.youtube.com/watch?v=ozXZVscev_E&feature=youtu.be

Яхтата за изследвания на околната среда „Фантастико”, управлявана от холандската фондация By the Ocean we Unite (BTOWU), използва високо усъвършенствани решения, предоставени от АББ за изследване, измерване и отчитане на тази нарастваща концентрация от пластмаса в океана. Мисията на благотворителната организация е да изтъкне щетите, нанесени от милионите тонове пластмаса, които попадат в океаните по света всяка година.

Фондацията оценява количеството пластмаса, което попада в океаните годишно, на около осем милиарда килограма. Това представлява 23 000 килограма нови пластмасови отпадъци на минута. Щом попаднат във водата, те започват веднага да вредят на околната среда и да навлизат в хранителната верига. Над 200 морски видове са били отчетени да поглъщат пластмаса. „Наистина тъжно е да видим колко много пластмаса сме оставили в океаните”, казва д-р Нанне ван Хойтема, координатор по научноизследователска дейност в BTOWU.

За да помогне в борбата с този проблем, плавателният съд използва морската консултативна система ABB Ability™ Marine Advisory System – OCTOPUS, за да планира оптимални маршрути, които максимизират неговата горивна ефективност и оперативно въздействие. Софтуерът е проектиран да помага на екипажа да планира маршрути, да въвежда данни от находки и да наблюдава атмосферните условия по време на изследователски експедиции във водите около Ротердам, Холандия; Франция, Белгия, Дания, южната част на Англия и Каналните острови. В същото време, порталът за морски флот ABB Ability™ Marine Fleet Portal помага на фондацията да събира и анализира данни в реално време от сензорите на борда на „Фантастико”.

Тези данни включват не само степента и характеристиките на откритите от плавателния пластмасови отпадъци, но и информация за пътуването и климатичните условия по маршрута на плавателния съд. Благодарение на портала ABB Ability™ Marine Fleet Portal, обществото има пряк достъп до изследванията и ключовите находки на „Фантастико” чрез уеб сайта на фондацията. Аудиторията на BTOWU има възможност да проследява статуса на плавателните експедиции чрез уеб сайта, който представя информация, свързана с видовете пластмасови частици, които биват откривани.

Натрупването на океанска пластмаса с все по-бързи темпове бива признато за основно предизвикателство, на което трябва да се обърне внимание. Европейският парламент вече гласува пълна забрана върху така наречените пластмасови изделия за еднократна употреба, в това число пластмасови прибори за хранене, чинии, памучни тампони и сламки. Но повече може и трябва да бъде направено, а мобилизирането на общественото мнение е от критично значение.

“Ключовият аспект на нашите изследователски експедиции е да представим нашите находки на колкото може повече хора,” казва д-р ван Хойтема. “ABB Ability ни дава възможността да споделим изследванията си с нашата аудитория в социалните медии. Давайки на хората у дома пряка връзка с нас в морето, ние можем бързо и ефективно да направим нашите изследвания част от ежедневнието на хората.”

“АББ е посветена на технологиите, които са съвместими с едно по-устойчиво бъдеще”, споделя Микко Леписто, старши вице президент „Дигитални решения” в АББ Морски сектор и пристанища. “Също така се радваме, че нашият морски софтуер се използва пряко в борбата за опазване на морската среда.”

Подготвят се още екологични експедиции, използващи технологии на АББ.

Източник: wwww.abb.com
Снимка: Jedimentat44, Creative Commons by 2.0